Paluu koulun sivulle

Biojätetutkimus

This entry was posted in and tagged , on by .

Biojätetutkimus

Tutkimuksen tarkoituksena oli mitata koulusta kertyvän biojätteen määrä kahden viikon aikana.

Tutkimuksen toteutti kaksi kahdeksatta luokkaa, niin että toinen luokka huolehti tutkimuksen toteuttamisesta yhden viikon ajan ja toinen luokka toisen viikon ajan. Tutkimuksen ajankohta oli 17.11 – 28.11. 2014.

Tutkimuksessa punnittiin 10 kotiluokan ja kahden aineluokan biojätteen määrä.

Punnitsimme biojätteet vasta seuraavana päivänä, että niissä olisi ollut mahdollisimman vähän vettä. Osa papereista oli kuitenkin vielä märkää. Laitoimme viikon lopussa kaikki viikon aikana kertyneet biojätteet isoon jätesäkkiin ja punnitsimme sen. Huomasimme, että jätteen paino oli nyt pienempi, sillä siitä oli haihtunut lisää vettä. Emme pystyneet mittaamaan painoeroa kovin tarkkaan, sillä käytimme tässä henkilövaakaa. Henkilövaaka ei ole kovin tarkka. Alkuperäinen mittaus oli tehty kirjevaa’alla.

Valokuva 3
Valokuva 2
Valokuva 1

Joissakin luokissa biojätteen joukossa oli myös muutakin jätettä (hedelmien kuoria tai kuivia lehtiä). Punnitsimme nämä erikseen, niin saimme tietään vain käsipaperin määrän.

Joillakin luokilla ei tullut ollenkaan biojätettä viikon aikana. Epäilemme, että näissä luokissa kädet on pesty joko vessassa, ruokalassa tai ei ole pesty lainkaan.

Punnitsimme joka päivä jätteistä myös vain käsipaperin osuuden. Lopuksi laskimme käsipaperin määrän yhteen. Koska yksi kuiva käsipaperi painaa 2g, saimme selville että tutkituissa luokissa käytettiin kahden viikon aikana 2522 käsipaperia.

Teimme tutkimuksestamme ja sen vaiheista vielä iPadin Comic Book -sovelluksella sarjakuvan. Jokainen oppilas sai tehdä oman sarjakuvan. Tähän tutkimukseen liitetty sarjakuva on tehty yhdessä.

Valokuva 1
Valokuva 2
Valokuva 3
Valokuva 4

Jatka tutkimusta...

Nyt kun tutkimus on päässyt alkuun, on oppilaiden vuoro jatkaa.

Kirjaudu sisään palveluun jatkaaksesi tutkimuksen dokumentointia.

Kirjaudu Tilastrofiin